https protokolla on eduksiNettisivujen protokolla voi olla http tai https, joista https on suojattu yhteys, siis sellainen, jonka yli käyttäjä voi turvallisesti antaa tietojansa vaikkapa lomakkeisiin tai sisäänkirjautumistietoihin. Päinvastainen on totta http-protokollan yli: kuka vain voi nuuskia tietojasi salaamattoman yhteyden yli. Siksi Google on antanut jo 2014 virallisessa blogissaan suosituksen alkaa siirtymään suojattuihin yhteyksiin Lue lisää SSL-suojauksesta.

Googlen julkikin lausuttu tarkoitus on tuottaa tiedon hakijoille mahdollisimman hyvä kokemus ja siksi laadun lisäksi hakukone on ottanut asiakseen alkaa suosia https-protokollalla varustettuja sivuja. Ja hyvä niin. Jokainen joka hiukankaan seuraa tietoturvaan liittyvää uutisointia, kuulee käytännössä joka viikko uusista haavoittuvuuksista ja tavoista jekuttaa tavallisia netin käyttäjiä. Ei ole siis sattumaa, että tämäkin sivusto on vihreän munalukon takana.

Tätä kirjoitettaessa eletään vuoden vaihdetta 2017 / 2018, joten Googlen ilmoituksesta on jo reilusti yli kolme vuotta ja tänä aikana on https-suojattujen sivustojen lukumäärä kasvanut kohinalla. Tänä päivänä SSL-sertifikaatin saa jopa jo ilmaiseksi, jos osaa vain riittävän hyvin hallinnoida palvelintaan, joten hinnastakaan asia ei enää ole kiinni, vaan ehkä lähinnä tiedon puutteesta. Tänä päivänä nähdäkseni tilanne on se, että tasatilanteessa https-suojattu sivusto voittaa ja etusivulle pääsee ilman suojausta vain jos sivustolla on massiivinen määrä ulkoisia linkkejä, tai muita laadullisia tekijöitä, joiden perusteella se saa nostetta.
Voit katsoa tämän videon, jos aihe kiinnostaa: https://youtu.be/5oGP3R_gim8